diumenge, 16 de novembre del 2014

Restes de la Guerra Civil. Búnquer del Bou



Sabíeu de l'existència d'aquest búnquer subterrani situat a sota del pàrquing i mirador de la Musclera, allí mateix al Bou? 

Formant part del conjunt d'elements que Defensa de Costes va programar al nostre litoral durant la primera meitat de la Guerra Civil, les restes semblen formar part d'un conjunt defensiu que comprenia nius de metralladora i polvorins refugi units per un sistema de trinxeres; exactament com els búnquers de Sòl de Riu.

Búnquer del Bou a Alcanar
Túnel d'entrada cap al polvorí o refugi que encara queda dessota del pàrquing de la "Musclera".
Avui dia se’n conserva part o tot un polvorí amb part del túnel d’accés, que es corresponen amb el subsòl del mateix pàrquing. La resta de l’estructura degué de caure de la timba com a Sòl de Riu, i fora de l’aigua no n’hi queda rastre. Sembla ser un punt de guaita i, a més, de suport de la bateria de Costa número 2, situada a la Serra de la Punta.

Polvorí del Bou a Alcanar
Entrada al polvorí des del túnel de descens. Encara no sabem quines dimensions pot tindre aquesta estança.
 Caldrà ara esbrinar si d’aquell element defensiu només se’n conserven aquestes restes o potser pels voltants n’hi queden més vestigis. Alguns dels veïns consultats han parlat d’alguna excavadora caiguda al buit mentre es construïa el complex residencial Les Oliveres, ubicat a uns 150 o 200 metres al nord de les restes conegudes. Aquest espai el comprendria el terreny d’una casa, la nau industrial de Cademar i part del dit complex residencial.

Restes d'una canalització o túnel, de funció, per a nosaltres, desconeguda.
També alguns dels veïns han descrit aquell litoral costaner molt més endins a la mar, on fins a 100 metres mar endins s’hi cultivava alfals.


Aquest conjunt és l’únic que no ha estat catalogat encara i, per tant, no inclòs dins de la llista d’elements per als quals se’n demana la protecció mitjançant la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Des de @lorafal hem presentat les al·legacions pertinents perquè, entre d’altres, es tingui en compte l’estudi, catalogació i inclusió dins del corpus a protegir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada