dissabte, 1 de novembre del 2014

Nova secció: Oficis i costums

La secció de Vicent Matamoros i Ramon Adell ara també la podreu consultar al bloc de Lo Rafal.
Publicarem les entrevistes senceres i les imatges cedides per les persones entrevistades, algunes de les fotos no han sortit publicades a la revista.


LA COOPERATIVA EXPORTADORA D’AGRIS 

COMPLEIX 50 ANYS





L’actual Cooperativa Exportadora d’agris d’Alcanar, S.C.C.L. té el seu origen en la Cooperativa exportadora d’Agris de Vinaròs-Alcanar, fundada l’any 1963 amb els 140 socis d’una Almàssera  anterior, coincidint amb el canvi d’una agricultura de secà a una de regadiu. La Cooperativa va fer un acte commemoratiu del 50è aniversari el dia en el que es descobrí una placa amb els noms dels 140 socis fundadors, al que assistí el director General d‘Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat de Catalunya, Domènec Vila.




Per anar puntualitzant sobre dades referides als 50 anys d’aquesta entitat hem parlat amb Lucas Ulldemolins (President), Federico Tarazona (Gerent), Conxín Bel (la treballadora més antiga de l’empresa, on hi porta 43 anys i Jacinto Alfonso Fibla, soci número 29.

Quin és l’origen de la Cooperativa?
L’origen de la Cooperativa el trobem l’any 1961 quan un grup de 116 socis es var reunir per posar en marxa un molí d’oli. L’acta fundacional, que es a conserva, és del 25 de maig de 1961. Aquell molí, conegut amb el nom de l’Almàssera, és el que ha donat nom a l’espai on posteriorment hi hagué la cooperativa dels cítrics així com als pisos que actualment ubicats en aquell lloc originari.


Com és que actualment no existeix aquella Almàssera?
L’Almàssera va deixar de funcionar, bàsicament per dos motius. Per una part, el molí que es va instal·lar era per moldre olives tendres i, com aquí la deixaven assecar, no donava el rendiment que havia de donar, ens comenta Jacinto Alfonso Fibla Callarisa. L’altra causa va ser que, en aquells anys, es van arrencar moltes oliveres per fer-hi planter i la producció d’oliva va disminuir considerablement.

Per tant, quan es va fundar l’actual Cooperativa Exportadora d’agris?
L’acta fundacional és del dia 29 d’agost de 1963. Llavors hi havia 140 socis i la primera junta la van formar les persones següents:

President: Andrés Queralt Fibla
Secretari: Trinitario Forner Gil
Tresorer: Joaquín Garriga Gil
Vocals: Juan Gil Fibla
             José Queralt Ulldemolins
             Agustín Redón Subirats
             Ramón Reverter Balada
             Joaquín Roig Selma
             Mariano de Suñer y Español



Com van ser els inicis?
La Cooperativa, com a tal no va començar a funcionar plenament fins l’any 1965. Hi ha una acta de febrer de 1964 on es va fer el pressupost per construir l’edifici de la nova cooperativa i comprar la corresponent maquinària.
En aquells inicis se’n sabia tan poc del tema de la taronja a Alcanar i a Catalunya, que el domicili social de cooperativa estava al carrer Sant Francesc de Vinaròs, per poder gestionar les subvencions de Castelló. Recordo també (ens continua explicant Conxín Bel) que van venir dos senyors de València, un per ensenyar-nos a collir i l’altre per ensenyar-nos a encaixar les taronges.

Quins edificis ha tingut la Cooperativa?
El primer edifici, l’almàssera, estava situat a la Carretera Nova només per les olives. Va funcionar durant uns tres anys, quan es van incorporar els cítrics i es va ampliar l’edifici, fins que l’any 2002 es van inaugurar les actuals instal·lacions a la partida Planetes, encara que les oficines van continuar estant ubicades a l’edifici vell durant un temps. L’any 2008 es va renovar la maquinaria.


Quins presidents hi ha hagut?
Els presidents han sigut:
Andrés Queralt Fibla (1964-1970)
Pio Gil Fabregat (1970-1972)
Alfonso de Ayguavives y Pich (1972-1979)
Joaquin Garriga Gil (1979-1994)
Juan Gil Fibla (1994-1997)
Juan Ramón Sancho Folgueras (1997)
Juan Agustín Vilar Arasa (1997-1998)
Trinitario Oms Garriga ( 1998-1999)
Bautista Obiol Garriga (1999-2012)
Lucas Ulldemolins Boria (2012- ...)

Quants socis té la Cooperativa?
La base social de la Cooperativa està formada per gent del poble d’Alcanar. Els 215 socis actuals,a més d’Alcanar són de les següents localitats: Sant Carles de la Ràpita, Ulldecona, Santa Bàrbara, Vinaròs, Sant Jordi i Traiguera. Ens aquests 50 anys per la cooperativa han passat un total de 534 socis.

Quines persones formen els càrrecs directius actuals?
El Consell Rector està format per:
President: Lucas Ulldemolins
Vicepresident: Juan Agustín Sancho Ferré
Tresorer: José Antonio Garriga Subirats
Secretari: José Mª Esteller Monllau
Vocals: Juan Bautista Forcadell Subirats
             Víctor Sancho José
             Josep Beltran Reverter

Els Interventors de comptes (òrgan consultiu) són:
José Sancho Reverter
Juan Ramón Sancho Balada
Enrique Gil Rubio

El Director Gerent és Federico Tarazona Balada.

Quantes persones treballen a la Cooperativa?
L’empresa genera salaris per un valor de més de 2 milions d’euros, amb més de 300 treballadors. El personal està dividit en treballadors de les oficines, de la tenda, del camp i del magatzem. A les oficines som 8 persones en total: el gerent, la cap d’administració, 4 administratives i 2 tècnics agrícoles; tenim una persona a la tenda; al camp hi tenim actualment 84 treballadors fixos i 149 eventuals, i al magatzem hi ha 49 fixos i 25 eventuals, però calculem que queden per contractar unes 50 o 60 persones, a mesura que avanci la campanya. El cap de magatzem del homes és Miguel Queralt i el de les dones, Montse Bort. L’encarregat del magatzem és José Ramón Morralla i el del camp, Miguel Eloy Caudet.


Quina quantitat de mandarines i taronges comercialitza?
Els agris, en les seves diferents de varietats de mandarines i taronges, són produïts pels socis en plantacions situades en els termes municipals d’Alcanar, Ulldecona, Santa Bàrbara, La Galera, Vinaròs, Sant Jordi i Traiguera, La superfície de cultiu que representen aquestes plantacions és d’unes 1.000 hectàrees. La temporada 2012-2013 es van comercialitzar més de 17 milions de quilos de mandarines i més de 4 milions de quilos de taronges. La campanya de recol·lecció s’inicia al mes d’octubre amb les clementines primerenques i acaba al maig amb les taronges València. L’especial adaptació a les condicions bioclimàtiques ha portat a que la varietat reina de l’entitat sigui la clementina clemenules. De cara al futur, l’entitat vol comercialitzar noves varietats de fruita.

A quins llocs distribueix els cítrics?
La Cooperativa, tal com diu el seu nom, s’orienta cap a l’exportació, sobretot al mercat europeu. Se’n distribueixen a tots els països d’Europa, destacant Alemany i França, als Estats Units, als Emirats Àrabs i a Aràbia Saudí i Algèria.

Participa la Cooperativa en el terreny de la investigació i millora de les varietats de cítrics?
La recerca de la qualitat i de la diferenciació de la varietat clementina, ha portat l’entitat a estar en l’origen de la Indicació Geogràfica Protegida “Clementines de les Terres de l’Ebre”. Aquesta IGP vol potenciar la presència dels cítrics del territori al mercat de proximitat català i espanyol. A més, l’entitat també col·labora en projectes d’investigació de l’IRTA, el que genera investigació i desenvolupament en tècniques de producció integrada de gran importància.

Text: Ramon Adell i Vicent Matamoros
Imatges Cedides per la Cooperativa Exportadora d'Agris d'Alcanar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada