dissabte, 14 de febrer del 2015

Restes de la Guerra Civil. Niu de metralladores de la Cieneta

Gairebé arribant a Sant Carles de la Ràpita hi trobem una platja amb tot d'encant, que el nostre col·laborador Agustí Bel ens bateja com la platja dels Tontos.


La platja dels Tontos

Si no ho coneixíeu, a una de les puntes rocalloses hi ha un niu de metralladores que formava part del conjunt defensiu del nostre litoral. Aquest niu de metralladores enllaçava segurament amb el fortí que hi ha una mica més al sud, i amb la resta d'estructures defensives de més al nord, ja al terme de La Ràpita, i que avui dia es creuen desaparegudes a causa de la urbanització del litoral rapitenc.

Niu de metralladores solitari

Enguany, ha estat grata la sorpresa del descobriment d'un dels probables túnels d'evacuació d'aquell niu de metralladores, que ha sortit a la llum després que se n'hagi desbrossat la zona. Esperem ara poder-ho documentar i incloure-ho dins del pla de protecció que vam endegar fa uns anys.

Niu de metralladores, al fons, i riba per on suposadament hi passava el túnel d'evacuació. En queda el dubte de si anava per sota o sobre la figuera que hi ha en primer pla.
Detall del túnel d'evacuació amb els pilars de formigó, aparegut en netejar-se la zona.

1 comentari:

  1. Un parell de precisions: tal i com explico amb detall en el meu bloc http://recordsdelacostapunica.blogspot.com.es/, és cert que el 14.12.2014 vaig observar que en treure la matissa havia quedat al descobert aquest corredís sostingut per pilars de formigó armat, i vaig apuntar la probabilitat que el passadís s'hagués construït per a comunicar les diverses estructures defensives (niu de metralladores, búnquers, caseta de carrabiners, etc.) que hi ha ben a la vora. Però no he estat jo qui ha batejat l'indret com a "platja dels Tontos": com podeu llegir al bloc que cito, el topònim és bastant popular a la Ràpita i, a més, apareix escrit en diverses cartes postals dels anys 60' i 70' del segle passat.

    ResponElimina